Edith Mikkelsens historie

Samtale med Edith Mikkelsen – Æggemanden Chr. Madsens datter april 2016

Chr. Madsen kom fra Bjerget i Humleore.  Fik bygget huset på Ågerupvej 11 som statshusmandssted med 10 td. Land i 1925. Præsten havde jord op til Chr. Madsens hus (Hallen)

Chr. Madsen har kørt med æg, som han hente rundt om på gårdene, samt solgte  ost og mælk i hestevogn og senere i bil. Tømte også kirkemøddingen (haveaffald) og kunne hyres som ”arbejdsmand”.

Hans kone passede landstedet.
De fik to børn Villy og Edith – født 1925.
Chr. Madsen havde en ponyvogn – der sad Edith i vognen og tømmerne smittede kinderne, så man blev helt hudløs.

Den røde skole, Forskolen, blev nok bygget i 20érne. Edith startede der i 1932 hos lærerinde frk. Anna Madsen.
Man gik i skole hver anden dag. Baronens søn Gustav red til skole på sin lille hest sammen med en nurse. Hun var også til hest.
Gustav sagde til Frøken Madsen, da han stod af,” Nu kan De godt binde min hest” .  ”Gu vil jeg ej, det kan du selv gøre” sagde frk. Madsen, og så måtte nursen gøre det.

Edith gik fra 3. klasse i skole hos førstelærer Simonsen i den gamle skole, Vigersted Bygade 45-47.
Hun synes ikke han var en god lærer, så da hun blev gift og deres første barn skulle i skole, valgte de, at barnet skulle gå i Ringsted. Da de meddelte Simonsen, at hun skulle i skole i Ringsted, sagde han ”Tror I hun er klog nok til det?”
Simonsen havde altid en halvlang skjorte på med flip (nålestribet mælkedrengeskjorte).
En dag kom Bruno, der boede i Thadæus hus, for sent i skole. Lærer Simonsen bad om en forklaring og Bruno fortalte, at deres hus brændte, og han måtte prøve at rede de små søskende ud, for forældrnee var oppe og malke på gården oppe på bakken (Flyverens gård, hvor Peter og Marian Hansen nu bor).
Simonsen troede ikke på Bruno, selvom han stod der med sod i hoved og på hænder, og han fik en syngende lussing.

Baronen på Svenstrup hed Christian Wedel – Neergård  og hans frue Mannon.
Hun var i skolekommissionen.  Skolekommissionen overhørte eksamen. Lærer Simonsen delte efter eksamen flidspræmier ud- han favoriserede de fine folks børn.  Mannon uddelte derefter en bog indbundet i ruskind til Frandsens dreng Frode, -de boede i Irenes hus på Bygaden 17.  Han var måske ikke den klogeste, men den flittigste, og han fortjente den. Lærer Simonsen blev rasende og Edith frydede sig.

De kom på skoleudflugter – om sommeren til Vrangeskov, hvor der var en karussel, man kunne trække rundt. De var også I Tarm i Jylland, for en af lærerne havde en søster, der boede der.

Når Simonsensen skulle have båret brænde ind, skulle eleverne møde op med forklæder, så de kunne bærer brænde ind for ham.
Når hans dyr skulle fole/fare kom den unge pige i huset og passede skolebørnene, så han selv kunne bistå dyrene. Den unge pige skulle skrive børnenes navne på tavlen, hvis de var ”uartige”, men børnene lovede hende øretæver, og så slettede hun alle navnene på tavlen inden lærer Simonsen kom og sagde, de havde været flinke!
Simonsen gik og slog eleverne med nøgler oven i hovedet, når de ikke koncentrerede sig eller var uartige- Edith har en lille knold oven i hovedet, – hun fik mange slag.
Børnene lavede en dag lektier i skolen, mens Simonsen var i marken.  Børnene fik tre regnestykker og Simonsen rettede dem og så kunne de gå hjem. Edith kunne ikke få stykkerne til at passe og måtte blive siddende. Simonsen glemte hende, og det blev mørkt. Ediths far gik til lærer Simonsen og i mørket sad Edith og kunne ikke få det ene stykke til at passe med facitlisten.  Chr. Madsen bad lærer Simonsen regne stykket, men han kunne heller ikke få det til at passe. Det viste sig, at der var en fejl i facitlisten.
Simonsen fik blindtarmsbetændelse og der kom en ung vikar, som Edith var glad for. Hun tuede, da Simonsen kom tilbage. Så kom lærer Larsen, men Lærer Albertsen kom først efter Ediths tid (engang i 40´erne).

Chr. Madsen og Lærer Simonsen kunne ikke tåle at se hinanden. De delte bymidten til dyrehold. De blev nemt uvenner, men Chr. Madsen var en lun mand og godt skåret for tungebåndet.
Lærer Simonsen råbte ”Du er så tykhovedet” – Chr. Madsen svarede” Du er så langhalset, at du aldrig får varm mad(Simonsen var meget langhalset!!)

Præsten skulle rejse og ville give Chr. Madsen en afskedsgave: ”Vil du have en bog” spurgte præsten
”Ja, deres tegnebog” svarede Chr. Madsen..

Morten Jonassen, der hjalp til hos Chr. Madsen, boede i længen i Uffes hus Vigersted Bygade 2. Han kunne ikke lide at Chr. Madsen røg pibe, så da Chr. Madsen tabte piben en dag, de var på markarbejde, tog Morten den med høtyven og kastede den væk, så Chr. Madsen ikke kunne finde den.
Morten fik dagløn + kost- hvis han selv havde mad med fik han en højere timeløn.

Der kom handlende rundt til gårde og huse. Der kom en mand på cykel med en efterløber med et trekantet telt på.
Der kom fiskemand fra Benløse i en høj gammel Ford. Han var lyshåret med krøller – blev kaldt ”den krøllede ispind”. Han havde røgede sild og flødeskumskager side om side på bagsædet.
Brødkusken kom med bil 2 gange om ugen fra bageriet ved Nebs Mølle.
Slagter Einer kom i 40´erne og 50´erne. Hans kone hed Brit. Slagteren havde en bror Ole, der havde slagterforretning i Ringsted.
De forsvandt pludselig til Amerika – havde dagen før ekviperet sig på klods!!

Partstelefoner i 1950´erne.
Chr. Madsen og Sigval havde partstelefon (de deltes om den). Edith mor og Else (Sigvals kone) tog telefonen på et bestemt tidspunkt samtidig-så kunne de snakke gratis sammen.

Forsamlingshuset:
Helga og Peter Vært havde forsamlingshuset 1923-1949.  Når svigersønnen og Peder Vært kom op og slås på gårdspladsen, kom ungerne rendende, og så Helga komme efter dem med viskestykket og tørrede blod af.
Peter Vært har boet i længen i Uffes hus, Bygaden 2.

Petra Hjælm Hansen, enke efter Førstelærer Hjælm Hansen, der døde af den spanske syge i 1918, havde 3 plejebørn – Vera, Ernst og Frederik. Da manden døde og kone og børn måtte flytte fra skolen, samlede hele sognet penge ind og byggede hus til hende på de Placesgården jord ved siden af forsamlingshuset.
Hun underviste i klaverspil og rigtig mange børn har måtte tæske i tangenterne, fordi deres forældre gerne vil støtte Petra og betale hende for undervisning, så hun kunne forsørge sin børn.

I Uffes hus (Bygaden 2) boede i 30érne Laura med mange børn. De hed Magda, Erna, Oda, Ella og broderen Gunnar. Hendes mand var blevet slået ihjel i skoven under skovarbejde. Hun skulle forsørge dem og havde en strikkemaskine og strikkede for folk – Ediths mor fik bl.a. strikket strømper til manden Chr. Madsen.

Klokkerboligen.
Der var en klokker Kristian Rasmussen-de havde en datter, der boede hjemme. Hun ernærede sig ved at stive flipper og pibe kraver til præsten.
Tiendeladen.
Karl Bruun boede der til langt op i 50érne. Han boede tidligere i Karen og Ottos gård Ågerupvej nr. ?, men flyttede til 10éndeladen, vist nok fordi han var blevet alene og ville være sammen med Lis og Lundbeg, der var værter i Forsamlingshuset fra 1954 efter Uffes forældre. Lis var Carl Bruuns niece, der var blevet opdraget hos Carl og Kristine, da Lis mor var enlig mor.
Carl Bruun var en god håndværker. Han betrak bl.a. Uffes møbler og drejede trælamper. Han var fornæret, og han fyrede kraftigt op en gang om året, så væggene kunne blive varme og holde på varmen.. Han havde selv snedkereret alle sine møbler. Han var så dygtig.

Huset overfor kirkelågen.
Der boede Marie – ”Høgemarie” (hun havde en stor krum næse) eller ”Den lange  Bolsjemarie”.
Der kunne bo 4 familier – der var en skorsten midt i huset, så alle familier kunne lave mad på åbne ildsteder.

Bøssemagerhuset. Vigersted Bygade 11.
Der boede Peter Larsen og Martha. Hun gjorde rent på skolerne. De havde et barn, der hed Otto. De havde en stor schäferhund.  Martha døde og  Otto, der var ca. 8 år, stod hos Chr. Madsen med dynen under armen og flyttede ind hos familien.  Og der boede han så! De holdt også hans konfirmation. Han boede der indtil han blev gift. Ediths mor satte mad ud til hunden og flyttede skålen lidt hver dag og til sidst var den inde i køkkenet hos dem og blev der.  Når Edith kom på besøg med sit første barn, der stod  barnevogn i haven, kunne den ikke acceptere at Edith gik til barnevognen, så Chr. Madsen måtte køre med hunden til kødfoderfabrikken på Roskildevej og få den skudt.
Der er ikke lavet bøsser der i Ediths tid( Født. 1925)

Høkerstedet – lå på Ågerupvej ca. nr. 28-30.
Høkerens kone hed Vilhelmine. Hun kom i tørvemosen (Kværkeby Mose) og gravede tørv sammen med Edith. Vilhelmine var altid ren og pæn efter arbejdet i tørvemosen, medens Edith og de andre var snavsede.
Høkeren handlede med slik og kager, kludesko og træsko. Når Edith havde eksamen fik hun 1 krone og de kunne købe slik. Det var billigere hos høkeren end hos købmanden (Vigersted Bygade 19)

Jens Vejmand gik og malede striber på vejene. Han boede ude på Snekkerup. I krydset ved Bygaden 2, brugte han malerbøtten til at tegne en cirkel, hvor alle striberne mødtes. Det syntes han så så pænt ud.

Ejdamsvej 31 (Berit og Torbens hus) var kommunekontor. Axel Johansen var kommunekasserer. Hans kone hed Veronika. Da Tulle Olsens forældre havde sølvbryllup og de var med, blev kommunekassen stjålet.

Zimmerfeldt boede i Gerda Møllers Hus (Ejdamsvej 33).

Edward og Lene boede i Irens hus på Bygaden 17. Han bankede hende, fordi hun kærstede med Carl Frederiksen.

Lagt på www.wigersted.net efter aftale med Edith Mikkelsen 30. sep. 2018